Cholesterol je přirozená součást buněk a bez něj by naše tělo nemohlo vytvářet důležité látky jako je třeba vitamín D či žlučové kyseliny. Pokud je ovšem cholesterolu hodně, tělo ho ukládá do stěn cév a ty se stávají málo pružné, zužuje se vnitřní průměr a oblast, kde je takto postižená céva může být špatně prokrvená. Chlesterol je tedy potřeba, ale jen v uričtém množství. Znáte svou hladinu cholesterolu? To by jste měli, protože zvýšená hladina cholesterolu a poruchy metabolismu dalších tuků jsou onemocněními hromadného výskytu. Problémem je že nebolí, ale až když je pozdě projeví se následným postižením důležitých orgánů například srdečním infarktem či mozkovou příhodou. Zvýšená hladina celkového cholesterolu (hypercholesterolémie) je koncentrace v krvi vyšší než 5 mmol/l, z toho LDL cholesterolu (nad 3 mmol/l).
Vajíčka obsahují hodně cholesterolu (275 mg v jednom vejci); přesto studie dokazují, že u většiny lidí nezvyšují hladinu cholesterolu. To je proto, že žloutek obsahuje jak hodně cholesterolu tak i hodně lecitinu, který je potřebný k jeho využití.
Jez více ovoce a fazolí. Obojí obsahuje pektin, který obklopí cholesterol a vyloučí ho z těla. Pektin je ve veškerém ovoci a fazolích. Také mrkve snižují cholesterol, protože obsahují pektin. Zelí, brokolice a cibule mají pektin vápenatý.
Každý den potřebuješ 6 gramů vlákniny rozpustné ve vodě. Ta se nachází v ovoci, zelenině, v celý zrnech, luštěninách a ořechách. Kukuřice, rýže a oves pomáhají snižovat LDL cholesterol, aniž by snižovaly HDL cholesterol. Pšeničné otruby pomáhají proti rakovině tlustého střeva, ale nesnižují LDL cholesterol. Ovesné otruby snižují cholesterol stejným způsobem jako pektin. Dělej si placky z ovesných otrub a jez je každý den. Ovesná kaše je také moc dobrá.
Čerstvý česnek snižuje cholesterol (a také vysoký krevní tlak), ale není tomu tak u vařeného nebo u česneku, který je zbaven uměle zápachu. Bylo zjištěno, že esenciální olej obsažený v česneku i v cibuli snižuje hodnoty cholesterolu v krvi a stimuluje fibrinolytickou činnost. Každodenní užívání česneku, třeba jen v tabletách, po dobu 3-4 měsíců sníží cholesterol o 14-20% a triglyceridy o 18-24%.
Celerová šťáva význačně snižuje cholesterol.
Všechny rostliny, které obsahují fytosteroly snižují cholesterol. Nejvíce toho obsahuje sezamové semínko a dále slunečnicové semínko, květák, fíky, jahody, cibule, cukety, meruňky, rajčata a celer.
Vitamin C, E a niacin také snižují cholesterol, spolu s vápníkem.
Vitamin C snižuje oxidaci LDL a zabraňuje vzniku srdečních onemocnění. K tomuto účelu je i velmi dobrý vitamin E a selen. Zinek a měď zvyšují HDL cholesterol a snižují LDL.
Používáním 30mg denně B15 3x denně po dobu 20 dni byl u testovaných osob snížen cholesterol o 90%!
Další rady:
Cvičení pomáhá snižovat špatný cholesterol. Pravidelné pečlivé cvičení zvyšuje hladinu HDL a snižuje LDL.
Nepoužívej kávu, tabák nebo alkohol. Zvyšují škodlivý LDL cholesterol. Kysličník uhelnatý ničí stěny tepen, takže se může vytvářet zacpání. Vyhýbej se všem drogám.
Tady jsou některé rostliny, které snižuji cholesterol: zázvor, pískavice řecké seno, ječmen, spirulina a olej z citrónové trávy.
Text: Nasezdravi.info