ZiskejZdravi.cz

Otestujte se na rizika vzniku rakoviny! Rady sanatoria v Yuchi Pines

Nedávné objevy ukazují, že rakovinné buňky rostou pomalu během let a ne rychle, jak jsme se dříve domnívali. Náchylnost k rakovinnému onemocnění lze poměrně brzy diagnostikovat. Pečlivým sledováním životního stylu můžeme zvýšit obranyschopnost těla.
Rakovina je výsledkem současného působení přinejmenším tři faktorů: viru, škodlivého činitele a vrozené slabosti.

Zdrojem rakovinných virů mohou být zvířata. Živočišné produkty figurují v seznamu rizikových faktorů velmi vysoko. Částečky viru byly nalezeny u určitých druhů rakoviny, v mléku a ve vejcích. Vaření nemusí stačit k tomu, aby byly živočišné produkty bezpečné, dokonce i viry zabité vařením způsobily u křečků rakovinu. V zemích, kde je vysoce rozvinutý mlékarenský průmysl, je také vysoké procento postižených rakovinou, v zemích, kde je dobře rozvinutý drůbežářský průmysl, je vysoký výskyt dětské leukémie. Mnoho rakovinných onemocnění je v nějaké souvislosti s nemocnými domácími zvířaty či s určitými místy. Mezi přenašeče rakovinných virů patří osli, kuřata, kočky a psi.

Osmdesát pět procent rakovinných onemocnění je v přímém vztahu k životnímu prostředí, dalších deset procent ve vztahu nepřímém. Estrogeny a deriváty kyseliny žlučové jsou vnitřně produkované karcinogeny, u kterých byla prokázána souvislost se životním prostředím.
Mezi příklady působení faktorů životního prostředí patří: třikrát větší riziko rakoviny močového měchýře u žen, které pijí byť jen jeden šálek kávy denně. Zvýšené riziko rakoviny štítné žlázy při jakémkoliv ozařování úst, hlavy, krku (možná i běžný diagnostický rentgen). Atromid-S (clofibrát pro snížení cholesterolu) je dáván do souvislosti s vyšším výskytem rakoviny a onemocnění žlučníku. Amfetaminy, které se používají v programech snižování váhy a pro hyperaktivní děti, mohou až šestinásobně zvýšit riziko pozdějšího rozvoje Hodgkinovy choroby, která působí ve Spojených státech asi tři tisíce dvě stě úmrtí ročně.

VŠEOBECNÁ RIZIKA VZNIKU RAKOVINY

1. Vysoká spotřeba masa.
2. Jídla připravovaná za použití např. BHT (lisované maso, nakládaná zelenina).
3. Aflatoxiny (zejména v burských oříšcích a v sojové omáčce).
4. Aminy v sýru, mase a nezmrazených potravinách.
5. Nedostatek jódu.
6. Káva, čaj, cola.
7. Některé druhy hub.
8. Strava s vysokým podílem rafinovaných potravin.
9. Strava s vysokým obsahem tuku nebo bílkovin.
10. Nedostatek vitamínů A, C nebo E.
11. Nadměrný příjem některých vitamínů.
12. Zvyk přejídat se (u 35% výskytu rakoviny).
13. Cukrovka.
14. Obezita.
15. Dlouhý čas průchodu stravy tlustým střevem.
16. Estrogeny.
17. Odbarvovače vlasů.
18. Azbestová vlákna.
19. Léky: některá antibiotika (tetracyklin, pravděpodobně penicilin), aspirin, diuretika, imunosupresiva, Azolid, Butazolidin, Presamine, Tofranil, SK-Pramine, Tapazole, Methotrexate, antihistaminika, amfetaminy, Atromid-S, atd.)
20. Tabákové výrobky, alkoholické nápoje, nápoje s kofeinem i bez kofeinu.
21. Nadměrné vystavování chemikáliím, průmyslovému kouři, hydrokarbonům, čistícím rozpouštědlům, vinylchloridu.
22. Stres.
23. Vystavování chladu, horku, radiaci.
24. Pitná voda v některých městech.
25. Kontakt s nemocnými domácími zvířaty.
26. Chronické infekce anebo podráždění.
27. Virové nemoci (chřipka, nachlazení, vyrážky, průjem).
28. Předčasné sexuální aktivity - rakovina předkožky.
29. Transplantovaná ledvina.
30. Dřívější rakovinná onemocnění.
31. Nespecifické faktory: věk, rasa, pohlaví, zaměstnání, rodinná anamnéza.



RIZIKOVÉ FAKTORY VZNIKU RAKOVINY TLUSTÉHO STŘEVA

V zemích, kde je rakovina tlustého střeva neznámou nemocí, sestává strava převážně z ovoce, zeleniny a celozrnných obilnin. Příjem vlákniny je 12-15 gramů denně. U nás, kde je výskyt tohoto druhu rakoviny vysoký, přijímáme pouze 3-5 gramů vlákniny denně. Podezřelými číslo jedna jsou živočišné produkty s nízkým obsahem vlákniny. Životní styl vedoucí k cukrovce vede též k rakovině, neboť diabetici trpí vyšším výskytem rakoviny všeho druhu. Dalšími faktory jsou nedostatek tělesné aktivity, nepravidelný spánek, nepravidelná doba jídla, strava bohatá na bílkoviny, rafinované cukry, oleje a obilniny. Experimenty se zvířaty naznačují mnohem vyšší výskyt rakoviny při stravě s vysokým obsahem bílkovin. V Anglii bylo dosaženo nadějných výsledků, když dětem trpícím leukémií podávali stravu s nízkým obsahem bílkovin. V lékařských zprávách se dále opakovaně setkáváme s tuky. Jejich nadměrná konzumace napomáhá vzniku rakoviny.
1. Strava s vysokým obsahem masa.
2. Strava s vysokým obsahem tuku.
3. Strava s nízkým obsahem vlákniny.
4. Dlouhá doba průchodu stravy střevy.
5. Aromatická koření, pepř, zázvor, atd.
6. Alkoholické nápoje.
7. Spotřeba piva (rakovina konečníku).
8. Dřívější rakovina prsu, tlustého střeva nebo sliznice děložní.

RIZIKOVÉ FAKTORY RAKOVINY PRSU

Výskyt tohoto druhu rakoviny stoupá, i přes vyhledávací programy a programy propagující sebevyšetřování. V 85% případů je rakovina prsu zjištěna postiženou osobou.

Faktor Vysoký Nízký Riziko
Pohlaví
99% ženské 1% mužské
Věk 75% přes 40 pod 40
Rasa kavkazská orientální 5
Dřívější onemocnění prsu ano ne 5
Počet těhotenství žádné mnohá 3
Věk prvního porodu přes 25 přes 31 2
Umělá menopauza ne ano 3
Rodinný výskyt
pozitivní negativní 3
Léky obsahující reserpin ano ne 3
Studené podnebí ano ne 3
Nedostatek jódu ano ne 3
Nedostatek selénu ano
ne
3
Nedostatek vitamínů skupiny B ano ne 3
Nadváha před pubertou ano ne 3
Váha obézní štíhlá 2
Náboženství židovské jiné 2
Sociálně-ekonomický vysoký nízký 2
Počátek menstruace 
brzy pozdě 1,5
Menopauza pozdě brzy 1,5
Vlhký ušní maz ano ne 1,5
Výtok z bradavek ano
ne 1,5
Vysoká spotřeba masa nebo tuků ano ne 1,5
Výška vysoká
nízká 1,5
Podnebí studené teplé
Aktivita štítné žlázy
nízká normální
Kojení dětí ne ano
Virové částice v mléce s bez
Zranění prsu
ano ne

Dalšími známými nebo pravděpodobnými faktory jsou barvení vlasů, užívání hormonu štítné žlázy, používání podpažních deodorantů, přehřívání hrudníku příliš teplým oblečením a DES braná v průběhu těhotenství.

Chcete-li získat informace o houbách a jejich vztahu k rakovině, kontaktujte:
Dr. Bela Toth Epply Institute for Research in Cancer University of Nebraska Medical Center 42nd Street and Dewey Avenue Omaha, Nebraska 68105
Pro informace o vztahu konzumace sojové omáčky ke vzniku rakoviny nahlédněte do:
Is the Staff of Asian Life the Stuff of Cancer? Medical World News, May 16, 1969, str. 12
The Mutagenicity of Soy Bean Sauce. Food and Cosmetics Toxicology, August, 1979, str. 329-331
Pro informaci o vztahu konzumace vajec a vzniku rakoviny nahlédněte do:
Presence of a Carcinogenic Substance in Hens Eggs. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 96:332-335
Carcinogenic Effect of Eg White, Egg Yolk, and Lipide in Mice. Proccedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, 112:1073, 1963
Bibliography of Health Hazards in Animal Foods

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Nemoci - přírodní pomoc nemocným

Nemoci - přírodní pomoc nemocným