ZiskejZdravi.cz

Rady lékařky - Crohnova nemoc příčiny a léčba

Výskyt crohnovy nemoci se v rámci průmyslově vyspělých zemí rapidně navyšuje, a to tempem 20ti násobku za cca 30 let. v ČR to znamená 20 nových nemocných na 100 000 obyvatel za rok. Crohnova choroba, také známa jako regionální enteritida, je chronické zánětlivé onemocnění střev.

Může se objevit v jakékoliv části trávicího ústrojí, ale nejčastěji postihuje oblast spojení tenkého a tlustého střeva. Symptomy crohnovy nemoci jsou typicky průjmy a bolest v podbřišku spolu s únavou, úbytkem na váze a podrážděností. Stolice často obsahuje hlen, krev a hnis. Z důvodu špatného vstřebávání se zde také objevují ložiska nestrávených tuků, to vše činí stolici objemnou a zapáchající. Zánět má výraznou tendenci postupovat dále, zasahovat okolní tkáně (region střev), proto je tato nemoc také nazývána regionální enteritida.

Toto onemocnění postihuje častěji ženy, než muže. Nejvyšší výskyt vůbec je mezi židovskými obyvateli - 71%. Je to také často nemoc rodová, často postihuje blízké příbuzné.

Crohnova nemoc může propuknout v kterékoliv části trávícího traktu. Nejčastěji však vzniká v zadní části tenkého střeva, v kyčelníku (ileum). Pohyblivost (trávící pohyby a posun natráveniny) tenkého střeva je omezena. Stává se, že se tato nemoc dostane do remise ( náhlé zlepšení) a nemocný najednou nepozoruje žádné její projevy. Myslet si, že došlo k vyléčení, je však omyl. Nemoc se pouze stabilizovala (což je jistě dobře!) a je třeba tohoto stavu využít a pečlivě dodržovat všechny zdravotní zásady, aby se tato remise prodloužila co nejdéle, nebo se dokonce stala permanentní. Často je však nutný chirurgický zákrok.

Nepříjemný je také vliv crohnovy nemoci na pokožku, zvláště pak v oblasti řitního otvoru. Často se objeví píštěl, praskliny, opuchliny či zvětšení vrstvy kůže v této oblasti. Také barva pokožky přechází na tmavě červenou až modrofialovou. Někdy se objeví i bércový vřed.

Dalším průvodním příznakem bývá snížená funkce jater a s ní související jaterní problémy. Značná část nemocných crohnovou chorobou také vykazuje častá předchozí onemocnění např. planými neštovicemi a astmatem. Také tzv. paličkovité prsty (rozšíření konců prstů), časté vyrážky v ústech, oční léze a artritida velkých kloubů bývají symptomy vznikající crohnovy nemoci.

Nemáme žel zatím žádné prostředky k jejímu rychlému a úplnému vyléčení. Toto onemocnění se (u některých pacientů) může projevovat relativně mírně, ale i přesto je pro nemocného vyčerpávající a brzy mu znemožní aktivní profesní život. I když procházíte léčbou, propukají žel stále další a nové projevy této nemoci.

Crohnova nemoc se dosti vzácně vyskytuje v tropickém pásmu. Také byl pozorován její regionální výskyt. Jsou oblasti, kde jí neonemocní téměř nikdo, např. ve městě (a jeho okolí) Aberdeen ve Skotsku.

Rakovina tenkého střeva je málo se vyskytující onemocnění. U nemocných s crohnovou chorobou je však žel častější. Výše popsané symptomy této nemoci - alergické reakce a potravinové intolerance, artritida, astma, nemoci kůže..., to vše může být projevem buď přecitlivělé (alergické), či nedostatečné funkce imunitního systému nemocného.



PŘÍČINY CROHNOVY CHOROBY Příčiny vzniku této nemoci nejsou zatím přesně známy. Je však s jistotou odpozorováno, že k zánětu střeva dochází na základě interakce mezi zevními faktory a genetickou predispozicí.

Zevní faktory tak hrají roli spouštěče mechanismu, k němuž je sice nemocný disponován, ale nemoc je u něj zatím v latentním stavu. Za určitých okolností u něj tato nemoc ani nemusí propuknout. Spouštěcím zevním faktorem jsou pravděpodobně antigeny z vlastních střevních bakterií v trávicím traktu, které při setkání s vnitřním genetickou dispozicí mohou spustit proces, který vyvolá chronický zánět střeva. Jinou variantou předpokládaného spouštěče crohnovy nemoci jsou různé infekce trávicího traktu a infekční choroby obecně.

Značně velké množství nemocných uvádí, že v minulosti často konzumovali bílý cukr, méně potravin s obsahem vlákniny a málo syrového ovoce a zeleniny. Souvislost mezi takovýmto složením jídelníčku a vznikem crohnovy nemoci, je zřejmá.

Někteří vědci (dietologové) poukazují na to, že potraviny s cukrem často obsahují množství chemických přísad, barviv, chuťových aditiv, stabilizátorů, atd. Také samotný bílý cukr je problematický, neboť není ideální potravou pro střevní flóru, která při jeho trávení produkuje toxické látky a ty pak zpětně ničí střevní výstelku.

Porucha vstřebávání laktózy byla zjištěna u sedmi z osmi pacientů. Také silná koření (a jejich směsi) a studené nápoje jsou při crohnově nemoci silně nežádoucí.

Pokud byl imunitní systém v minulosti oslaben (nevhodnou stravou, psychosomatickými vlivy, cizorodými a toxickými látkami atd.), bylo zjištěno, že antigeny, vytvářené vlastní, nesprávně pracující imunitou, mají schopnost pronikat střevní výstelkou. Takto jsou ohroženi např. i kojenci, u nichž ještě nejsou vyvinuty některé obranné mechanismy proti těmto antigenům.

Následkem se u novorozenců může rychle vyvinout určitá přecitlivělost lymfatického systému v oblasti střev. Výrazně k tomu přispívá strava kojenců, založená na kravském mléku. Ideální pro děti je mateřské mléko! Měla jsem případ 9leté dívky, která rychle dostala toto onemocnění pod kontrolu důsledným vynecháním všech mléčných produktů, šunky a hovězí šunky, také i borůvek a pečiva s mákem.

Také jsem četla o případu 13letého chlapce s rozvinutou crohnovou chorobou, kterému byla na čas podávána pouze nitrožilní výživa. Po tuto dobu byl úplně bez projevů nemoci. Časem zkusil přejít zpět na normální stravu a bolestivé projevy nemoci se ihned objevily znovu. Lékaři ho zkoušeli léčit prednisonem, ale vyvolalo to u něj krvácivé průjmy. Prednison obsahuje např. laktózu, škroby, cukr, parafín, olej a tatrazin. Tyto složky prednisonu jsou všechny velmi nevhodné pro nemocné crohnovou nemocí.

Další pozorování prokázala návaznost na lepek. Podobně jako při celiakii, by lepek měl být úplně vyloučen.

Varovným znamením propukající crohnovy nemoci bývají i psychologické či psychiatrické problémy, objevující se cca půl roku před propuknutím nemoci. U více než poloviny pacientů je tato souvislost spolehlivě zdokumentována a cca 20% nemocných bylo léčeno na psychiatrii.

Také i přítomnost virů se podílí na vzniku crohnovy choroby. V jedné studii je popsán nález shluku virů v napadené stěně tenkého střeva, které evidentně infikovaly své okolí.

LÉČBA CROHNOVY NEMOCI Základním stravovacím opatřením je, aby pacienti s crohnovou chorobou nekonzumovali žádné volné tuky. Pokud to však jejich zdraví dovolí, měli by jíst potraviny, obsahující základní mastné kyseliny, které jsou vázané např. v obilovinách, luštěninách a ořeších.

Je tedy důležité takové složení stravy, které nepodporuje vznik toxických látek a hnilobné procesy ve střevech. Tzn., že všechny živočišné produkty je třeba vynechat neboť tyto nejdéle procházejí trávícím traktem a často v něm zahnívají. Střevo je třeba udržovat prázdné, a to stravou s vysokým obsahem vlákniny, klystýry a krátce trvajícími studenými obklady v oblasti břicha.

Ještě po 7 - 9hodinách od snídaně, se natrávené jídlo nachází ve střevech. Ideálně by měl nemocný jít na velkou po každém jídle, přičemž stolice by měla být spíše měkká. Pevná stolice (bolestivá při vyměšování), je při crohnově chorobě příznakem nedostatečné pohyblivosti střev. Trávená strava pak v nich setrvává dlouho, vznikají již zmíněné toxické látky, které působí nemocnému velké bolesti. Je-li to nezbytné, doporučujeme klystýr i 2x denně.

Výplach střev (klystýr) provádíme 1 - 2l vody o teplotě cca 45°C. Nepřekračujeme teplotu 50°C, aby nedošlo k popálení. Voda o teplotě kolem 45°C je dostatečně teplá a působí velmi povzbudivě na střevní výstelku, ulevuje od bolesti a napomáhá k hojení ranek a prasklin zanícené střevní sliznice.

Komplexní sacharidy, obsažené v ovoci, zelenině, a celozrnném pečivu, jsou ideální pro hojení a obnovu poničené střevní sliznice. Výborné výsledky byly dosaženy s lehce opraženými obilovinami. Také než obiloviny vaříme, je vhodné je opražit. Pokud se chleba týče, opečte jej na topinky (na sucho, ne na pánvi s olejem).

Také sluneční svit výrazně napomáhá vaší imunitě, proto se nebraňte pohybu na slunci.

Pijte dostatek čisté vody. Je to mj. nezbytné pro správné složení krve a pro průběžné omývání trávícího traktu.

Jídlo musí být jezeno pomalu a kvalitně prožvýkáno. Také napomáhá jídlo rozmixovat či alespoň na talíři vidličkou rozetřít. V žádném případě mléčné výrobky, zvláště ne (jakýkoliv) sýr!

Dále se vyhněte volným tukům, cukru a studeným či horkým jídlům i nápojům. Tělo si stejně potřebuje potravu i nápoje ohřát či ochladit na svoji teplotu... Pozor na potraviny, které způsobují plynatost, jako např: zelí, nakládaná zelenina, slupky jablek, brambory a luštěniny. Je vhodné si stravu seřadit do skupin a postupně zjišťovat, co vám vyhovuje a co nikoliv, např: takto: mléko a mléčné výrobky / káva, čaj, různé koly a čokoláda / citrusové plody a džusy / kukuřice, obilniny, rýže / vepřové maso, vejce, hovězí maso, ryby, drůbež / jahody ( samostatně) /, jablka a salát / cibule, česnek, ořechy, arašídy, pivo, alkohol / rajčata, brambory /.

Dvě jídla denně jsou postačující. Ještě důležitější je však pohoda, dobrá nálada a dostatek času na kvalitní, neuspěchané jídlo.

Přiměřené cvičení či jiná tělesná aktivita, jako např. chůze nebo práce na zahradě, jsou velmi prospěšné.

Abstinence od alkoholu, drog a tabáku je samozřejmostí. Také léky doporučujeme konzultovat s dietologem či lékařem celostní medicíny, včetně např. potravinových doplňků s acidofilními složkami.

Lékaři doporučované kortikoidy nejsou dlouhodobým řešením. Také léky proti průjmu po čase způsobují atrofii střeva a tím nakonec nemoc ještě zhoršují. Také operativní odstranění (části) tenkého střeva by mělo být až tehdy, pokud se jedná o život ohrožující stav. Více než 50% nemocných uvádí zhoršení svého zdravotního stavu po chirurgickém zákroku, namísto očekávaného zlepšení...

Mudr. Agatha Thrash

Přeloženo s laskavým souhlasem lifestylelaboratory.com

 

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Eshop - ekodrogerie, byliny, potraviny

Nemoci - přírodní pomoc nemocným

Nemoci - přírodní pomoc nemocným


SLEVA 3% na Váš nákup v eshopu


Zadejte váš Email a my vám zašleme slevový kód