

Příčin vzniku arthritis, což je zánětlivé onemocnění kloubů, je mnoho. Některé formy arthritis doprovází snížení teploty kůže a průtoku krve končetinami. Pro zlepšení oběhu končetinami je třeba nasadit veškeré možné prostředky: teplé a přiměřené oblečení, zdravou stravu, snížení duševního a emocionálního napětí i vhodné cvičení.
A. Jezte po malých soustech (třetinové velikosti než normální sousto).
B. Mezi sousty odkládejte vidličku.
C. Žvýkejte tak dlouho, až se jídlo promění na tekutou kaši. Teprve pak polkněte (velmi důležité).
D. Mezi jednotlivými jídly nepřijímejte ani kousíček potravy. Nepijte žádné jiné nápoje než vodu.
E. K večeři usrkávejte 1-1,5 dl ovocné šťávy anebo večeři úplně vynechejte.
F. Denně jezte 2-4 meruňky a 3-6 oliv. Při dně konzumujte denně porci třešní.
G. Nejezte současně při jednom jídle ovoce a zeleninu. Nepožívejte žádnou potravu v tekuté formě, jedině když jídlo vynecháváte.
H. Žádné jídlo by nemělo obsahovat více než tři chody.
I. Pokud vám to dovolí vaše váha, držte jednou či dvakrát týdně půst. Půst často přináší úlevu.
J. Jezte stravu s vysokým obsahem vlákniny. Zvláště účinnými jsou nehlazená obilná zrna a ovoce s vysokým obsahem pektinu.
K. Dvakrát týdně vypijte zelený nápoj připravený z petržele, celere, salátu apod. a mrkvové šťávy. Některým lidem pomáhá šálek „alfalfa" čaje denně.
L. Snažte se upravit zácpu a nadýmání.
M. Zachovávejte ve všem pravidelnost.
N. Skupina lilkovitých (mezi něž patří rajčata, brambory, lilek a pepř) je zodpovědná za vznik artritidy asi u deseti procent lidí. I malé množství vám může ublížit. Vzdejte se zcela těchto potravin na zkušební dobu dvou měsíců.
O. Mléko je nosičem baktérie, která může způsobit artritidu. Vzdát se zcela mléka se jeví být moudré, neboť u 75 procent revmatických pacientů se baktérie množí v hrdle a jejich krev obsahuje proti nim protilátky. (Acta Medica Scandinavica 192:231-239, září 1972)
53. Běžná praxe při artritidě
A. Řiďte se podle hodinek, zejména v průběhu prvního měsíce. Dodržujte jak nejvíce můžete pravidelný řád: v dobách jídla, spánku, vstávání, tělesné hygieny, studia, práce, modliteb, atd.
B. Začněte od prvního dne pravidelně chodit. Choďte tak dlouho, dokud se cítíte příjemně. Postupně délku pro-cházek prodlužujte -až na devět kilometrů denně. Denně se dvakrát vykoupejte v co nejčistší vodě, nepoužívej-te mýdlo. Nasucho vykartáčujte kůži před každou sprchou nebo se omývejte drsným kartáčem.
C. Věnujte se třikrát denně hlubokému dýchání, nadechněte se tak zhluboka, jak dokážete, zadržte dech na dvacet sekund, vydechněte co nejvíce a zadržte dech na deset sekund. Opakujte toto cvičení dvacetkrát, vždy na čerstvém vzduchu. Udržujte správné držení těla při stání, sezení i ležení.
D. Denně aplikujte střídavé horké a studené koupele (pro léčení a na zmírnění bolesti). Plus koupele celého těla nebo jen končetin, podle potřeby. Opakujte jednou až čtyřikrát denně podle rady lékaře. Horká koupel 6 minut, studená 30 sekund.
E. Používáte-li k pití vodu z vodovodu, měla by být destilovaná nebo převařená. Chuť převařené vody zlepšíte po jejím vychladnutí půlminutovým mícháním (a tím provzdušněním).
F. Dvacet minut denně provádějte prohřívací cvičení. Můžete vycházet z kterékoliv dobré příručky.
G. Snažte se být jako sluníčko. Odstraňte ze svého života vztek, vzrušení, úzkost, televizi, filmová představení. Buďte laskaví, mírní, veselí, trpěliví a tiší.
H. Neberte žádné léky. Buďte opatrní při užívání kosmetických prostředků, mýdel a sprejů.
I. Během prvních dvou týdnů udržujte své tlusté střevo v naprosté čistotě. Dvakrát denně aplikujte klystýr, tak dlouho, až voda vytéká naprosto čistá (asi 3 litry).
J. Na začátku léčení držte dvoudenní půst, při něm pijte denně 10 sklenic vody (nebo tolik, aby vaše moč byla zcela bezbarvá).
Třetí den: Snídaně: 3-4 dl čerstvě vymačkané ovocné šťávy Oběd: 2-3 kusy neslazeného ovoce Večeři vynechejte
Čtvrtý den: Snídaně: 2 kusy syrového ovoce, krajíček celozrnného chleba Oběd: Ovoce nebo zelenina -dvě porce, krajíc chleba Večeři vynechejte
Pátý den: Ovocné jídlo (podle plánu na zvláštním listu) Zeleninové jídlo (viz plán)Večeři vynechejte Šestý den: Viz dieta pro artritidu, začněte od tohoto dne
POČÁTEČNÍ DIETA NA ARTRITIDU
Dodržujte striktně po dobu prvních čtyř týdnů
Vynechejte: ocet, uzeniny, nakládané potraviny, konzervované potraviny, těžké rafinované škroby, omáčky, zahušťovadla, káva, čaj, alkohol, limonády, rafinované uhlovodany, bílkoviny, tuky, zákusky, sladkosti, datle, med, sušené ovoce, rafinované oleje, vitamíny, minerály, potraviny které nadýmají, živočišné produkty, koření (pepř, muškátový oříšek, hřebíček) kombinace ovoce se zeleninou, potraviny obsahující aditiva, konzervační látky, připálená anebo převařená jídla, kypřidla, prášek a soda na pečení, nezralé anebo přezrálé ovoce a zelenina, konzervované nebo zmrzlé šťávy, potraviny zpracovávané kvašením.
Používejte umírněně: Sůl, Sladké ovoce, Celozrnné obilniny, Luštěniny
Používejte bez omezení: Zelenina s nízkým obsahem škrobu: chřest, celer, brokolice, okurka, listová zelenina, růžičková kapusta, nať řepy, endivie, salát, hořčice, ibišek, cibule, dýně, malá řepa, mrkev, pastinák, tuřín, špenát, fazolky, mangold, tykev, nať tuřínu a cuketa.
Nedráždivé ovoce: olivy, avokádo, Ovoce s nízkým obsahem škrobu: jablka, meruňky, bobuloviny, ananasový meloun, třešně, hroznové víno, grapefruit, melouny, nektarinky, pomeranče, papája, ananas, hrušky, švestky, vodní meloun.
Poznámka: Nezralá zelenina a kořenová zelenina malé velikosti obsahují méně škrobu.