

Zvýšená hladina cholesterolu je dnes častým problémem a není divu. Při stravě bohaté na množství masných a mléčných živočišných produktů, živočišných tuků, vajec v kontrastu s minimálním množstvím konzumace čerstvého ovoce a zeleniny se hladina cholesterolu zvýší velmi snadno. Je čas s tím něco udělat, jinak se taková strava neblaze podepíše na vašem srdečně-cévním systému a infarkt nebo mozková mrtvice na sebe nenechá dlouho čekat. Takováto strava zvyšuje nejen hladinu cholesterolu, ale ještě zákeřnějšího homocysteinu.
POTRAVINY | POVOLENO | VYHNOUT SE |
---|---|---|
Nápoje | Omezené množství neslazené ovocné šťávy (1 dl s jídlem), zeleninové šťávy, obilné kávy. | Alkohol všeho druhu. Káva, čaj a většina nápojů s kysličníkem uhličitým. |
Chléb | Celozrnný chléb: žitný, kukuřičný a směsi, které neobsahují mléčné produkty, vejce nebo živočišný tuk. | Koupený chléb z bílé mouky, koláčky, sladké pečivo, sušenky. |
Obiloviny | Všechny vařené obiloviny a celozrnné výrobky, jako špagety, makaróny, nudle. Suché obiloviny typu granola. | Většina suchých obilovin (které obsahují značné množství cukru). |
Tuky | Vynechejte všechny volné tuky, z masa odstraňujte viditelný tuk a kůži. Ořechy a semínka (sezamové, slunečnicové, dýňové) omezte na 1,5 dkg na jídlo, jezte nepravidelně. bez tuku), majonéza. | Máslo, smetana, sádlo, margarín a ztužené pokrmové tuky, šunka, šťáva z masa, krémové omáčky (pokud nejsou zvlášť připraveny. |
Ovoce | Jakékoliv čerstvé, zmražené nebo sušené ovoce. Ovoce konzervované ve vodě. Neslazené ovocné kompoty. | Všechny ovocné šťávy, džusy. |
Maso | Náhrady masa z rostlinných bílkovin používejte s mírou, některé výrobky mají vysoký obsah tuku. Luštěniny, jako fazole, hrách, čočka, také sladké brambory, brambory a další hlízoviny poskytují adekvátní náhradu masa. Viz seznam hlavních jídel. | Je prospěšné velmi omezit, či vyloučit úplně maso jako je drůbež, libové hovězí, jehněčí, telecí, ryby. Určitě ale úplně vyřaďte vepřové maso a výrobky z něj, vaječný žloutek, kůže z drůbeže, maso z vnitřních orgánů, lunch meat, hot dog, konzervované maso, hovězí v konzervě, lisované maso, hamburgry, většina zmrzlých a hotových jídel, všechen viditelný tuk. |
Polévky | Bezmasé zeleninové polévky, polévky připravené ze sóji, ořechů nebo netučného mléka, dehydrované polévky v sáčku. | Všechny další polévky, které nejsou ve vedlejším sloupci. |
Sladkosti | Ne více než 1 polévková lžíce denně přirozeného sušeného ovoce, jako rozinek, datlí, fíků. | Koláče, cukrovinky, džemy, pudinky, marmelády, zmrzlina, mléčné koktejly, ovocné střiky. |
Zelenina |
Jakákoliv čerstvá, zmražená nebo konzervovaná zelenina (zkontrolujte obsah cukru). | Zelenina na másle, na smetaně anebo smažená. |